Як перевірити наявність штрафу за порушення ПДР?

В областях України все активніше встановлюють камери фотофіксації порушень ПДР, посилюють контроль за правильністю паркування і, звичайно, надсилають листи з інформацією про суму, яку ми вже заборгували державі. Але як же не пропустити штраф і згодом не платити вдвічі дорожче? Адже лист планують відправляти Укрпоштою на юридичну адресу власнику транспортного засобу. А водій, який проживає за іншою адресою, може зовсім і не знати про накопичення суми боргу.  

Способи перевірити наявність штрафів та оплатити за порушення ПДР

1. Сайт МВС

Для швидкої перевірки на відсутність або наявність штрафу Міністерство внутрішніх справ вже розробили сервіс https://bdr.mvs.gov.ua. При введенні держ номера транспортного засобу та номеру водійського посвідчення / серії, номера паспорта / номера постанови Ви отримуєте актуальну інформацію про наявність штрафів. Якщо на транспортному засобі було порушення ПДР, яке успішно зафіксували, то сервіс покаже не тільки розмір штрафу, а й інформацію про місце і деталі порушення. 

Проводити оплату на сайті МВС зручно тим, що:

  1. Ви економите 50% суми при оплаті протягом 10 робочих днів

  2. Реквізити підтягнуться автоматично, саме тому важливо не допустити помилку у даних отримувача 

2. Мобільний додаток 

Для перевірки наявності штрафу Ви можете встановити мобільний додаток Штрафи ПДР. У ньому, при введенні документа про транспортний засіб або власника, Вам нададуть інформацію про наявність чи відсутність зафіксованих порушень. При цьому величезний недолік полягає в тому, що оплатити штраф в додатку не вийде. Для цього Вам потрібно буде скористатися іншим сервісом. 

3. Telegram-боти

Розроблено ще один зручний сервіс у Телеграмі – @OpenDataUABot, який все більше набирає популярності серед українських автолюбителів. Цей бот дозволяє додавати автомобіль для відстеження штрафів, дізнаватися актуальну інформацію та підписатися на оновлення (отримувати повідомлення про нові штрафи), отримувати допомогу при виникненні труднощів, а також оплачувати порушення ПДР зі знижкою 10%.  

4. Приват 24 або monobank

Перевірити наявність штрафу Ви зможете як в мобільному додатку, так і в повноцінної версії сайту. Система підтягне інформацію за Вашим ідентифікаційним кодом. При цьому оплатити штраф можна за допомогою будь-якої карти Вашого застосунку. Перевірити неоплачені штрафи Ви можете в розділі "Штрафи за порушення ПДР".

5. Електронний кабінет водія 

Для входу в систему (https://e-driver.hsc.gov.ua/accounts/login/?next=/) Вам потрібен електронний цифровий підпис або BankID. У розділі "Мої останні штрафи", "Мої протоколи" представлена вся актуальна інформація щодо Ваших порушень ПДР.  

Чому зараз важливо дотримуватися ПДР

У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії на територію Україні камери фіксації порушень були частково відключені. Це пояснюєтсья рухом на дорогах, евакуацією мирних жителів та логістикою військової техніки ближче до лінії зіткнення. При цьому, українські водії звикли до послабленого контролю та тепер все частіше на дорогах з'являються ДТП. Будьте уважні! Нехай скоріше настане мирне життя, а поки давайте не створювати додаткових загроз для мирних мешканців.