Що робити при настанні ДТП в Україні?

Наразі в Україні ще не побороли корупцію і більшість людей, купуючи права, навіть не читали правил дорожнього руху. Можливо, через незнання правил, можливо через неуважність, щодня відбуваються дорожньо-транспортні пригоди (ДТП). Кожен повинен знати, що робити у такому разі, щоб закінчилося все без проблем та зайвої витрати грошей.

По-перше, потрібно зрозуміти, що навіть якщо Ви винні, Ви маєте право скористатися страховкою безпосередньо через компанію, викликати поліцію або заповнити європротокол. Потрібно розбирати, який варіант і в якому разі вигідніший для Вас.

Після ДТП не надумайте від'їжджати, навіть якщо через вас утворився затор або взагалі немає можливості проїхати. Якщо сторони не можуть зійтись на думку про Винного, то постарайтеся знайти свідків чи відео з реєстраторів. Це допоможе поліції, а може, навіть і в суді.

ДТП без наявності страховки, що робити?

Якщо при ДТП у когось із учасників немає страховки, то обов'язково потрібно викликати поліцію, не заповнюючи європротокол. Для заповнення європротоколу страховка має бути у кожного учасника. Якщо страховка є у Винного, то це вже краще, тому що йому не доведеться платити своїх грошей і страховка покриє збитки в межах страхової суми. Знову ж таки страховка покриє збитки з наявністю довідки від поліції та зареєстрованим випадком на гарячій лінії страхової компанії.

Після того, як ви роз'їдетеся, потерпілий має поїхати до страхової компанії та написати заяву.

Якщо страховки немає ні в кого, то обов'язково Винуватець оплачує усі пошкодження чужого автомобіля самостійно. У будь-якому випадку, варто викликати поліцію для фіксування ДТП. Якщо Винуватець не сплатить ремонт самостійно, його змусить суд (для цього потрібні докази ДТП). Звичайно все набагато простіше, якщо у кожного учасника є страховий поліс автоцивілки (ОСЦПВ).

Що робити Винуватцю ДТП?

Якщо, не дай Боже, ДТП трапилася з Вашої вини, то спочатку подумайте, що сталося і заплануйте свої подальші дії. Все залежить від деяких факторів: постраждалий дуже злий і не хоче розмовляти; постійні погрози; є ймовірність, що ви не винні і т.д.

Є кілька варіантів:

  1. Викликати поліцію. У разі виклику поліції на місце ДТП у Винуватця заберуть права та змусять заплатити штраф. Однак це найбезпечніший варіант, тому що в такому випадку все буде документально підтверджено, і ніхто не зможе Вас обдурити надалі. Не забудьте зафіксувати страховий випадок у страховій компанії.

  2. Заповнити європротокол. Якщо всі учасники дорожнього руху знайшли винного та погоджуються з цим, а також мають страхові поліси, то можете заповнити європротокол. Проте за шкоди життю та здоров'ю цей варіант відразу відпадає. Також не забудьте зафіксувати страховий випадок у страховій компанії.

  3. Розійтись на місці. Якщо ДТП не значне і Ви не хочете витрачати час чи нерви, тоді є варіант заплатити потерпілому прямо на місці та поїхати у своїх справах. Однак, не забудьте взяти документ, що підтверджує, що Ви дали гроші. І все-таки подумайте, адже не дарма Ви купували страховку.

Що робити потерпілому під час ДТП?

Спочатку не починайте обурюватись і лаятися з винуватцем. Пам'ятайте, якщо ви хочете зберегти свій автомобіль цілим – не виїжджайте на ньому з гаража.

А на дорозі буває всяке, і перше, що варто зробити – заспокоїтися.

Якщо пошкодження Вашого автомобіля менше 80 000 грн, то сміливо можете заповнювати європротокол (за дотриманням інших умов) та звертатися до страхової компанії за виплатою.

Якщо викликали поліцію, то у страховій компанії Винного потрібно написати заяву на виплату.

Якщо Ви застраховані за КАСКО і збитки більш ніж 5% вартості вашого автомобіля, обов'язково викликайте поліцію!

Чи варто заповнювати європротокол?

Насправді з появою європротоколу життя для багатьох дуже полегшилося. Він зберігає права винуватця за незначної ДТП.

Європротокол виписується лише в тому випадку, якщо:

  • Усі учасники мають страховку

  • Збитки менше 80 000 грн

  • Усі сторони домовилися та знайшли винного

Іноді при ДТП дуже складно оцінити пошкодження автомобілів і в такому разі варто викликати поліцію, щоб таки потрапити в межі 160 000 грн за автоцивілкою.

Ви можете заздалегідь подумати і збільшити суму покриття за допомогою ДГО.

Але якщо на око збитки значно менші за 80 000 грн, то сміливо заповнюйте європротокол. Він заощадить купу часу як винуватцю, так і постраждалому.

І пам'ятайте, у будь-якій ситуації на дорозі насамперед потрібно бути спокійним. І тоді все пройде швидко і без марнотратства нервів.