Що таке франшиза в автострахуванні?

Кожен, хто стикався зі страхуванням, бачив у своєму договорі пункт "Франшиза". Коли страховики пропонують людям різні варіанти страховок, багато хто навіть не замислюється про такі питання як: що таке франшиза в автоцивілці? як її розмір впливає на врегулювання ДТП? поліс із якою франшизою вигідніше? і т.д

Що означає франшиза у всіх страховках без винятку?

Франшиза – це точна (у гривнях) чи відносна (у %) величина, яку страхова компанія не виплачує потерпілому згідно з договором страхування.

Кожна страхова компанія прагне до того, щоб все більше полісів було продано з наявністю франшизи. Адже очевидно, що страхова компанія не витрачатиме свої ресурси на дрібні страхові випадки (які підпадають під дію франшизи). Але за це страховики готові надавати суттєві знижки на страхування. Наприклад, в автострахуванні ОСЦПВ економія при купівлі страхового поліса може бути від 10% до 20%, а в деяких випадках і більше.

Але, до того ж, страхувальник стає відповідальнішим, коли його договір містить франшизу, адже ніхто не хоче зайвий раз платити гроші зі своєї кишені.

Які франшизи існують?

Франшиза може бути як абсолютна, так і відносна. У чому різниця?

Якщо у договорі франшиза вказана у гривнях (наприклад, 1000 грн), то за будь-якої страхової виплати сума знижуватиметься рівно на ці 1000 грн. Така франшиза найчастіше застосовується при страхуванні авто, туристичного страхування і т.д.

Якщо у договорі франшиза вказана у відсотках, то абсолютний розмір франшизи вираховуватиметься від страхової суми. Наприклад, якщо у договорі по КАСКО зазначено франшизу 5%, то при кожному страховому випадку виплата буде розраховуватися як "розмір збитків - 5% (від страхової суми, а не від розміру збитків) = підсумкова сума до виплати". Відповідно, чим більше франшиза, тим більше страхова компанія заощаджує за рівної страхової суми.

Найбільш поширені суми франшизи в ОСЦПВ (автоцивілці): 0 грн., 500 грн., 1000 грн., 2000 грн., 2600 грн. і 3200 грн.

Найбільш поширені у туристичному страхуванні (0$, 50$, 100$, 150$ і більше).

Франшиза в КАСКО здебільшого від 0% до 15%.

Які види франшизи існують у страхуванні?

Франшиза у всіх видах страхування може бути як умовна і безумовна. Зараз розберемо у чому різниця між цими франшизами.

Умовна франшиза має на увазі, що страхова компанія не виплачує за страховим випадком, якщо сума збитку не перевищує франшизу. Але якщо збитки перевищили розмір умовної франшизи, то страхова компанія виплачує у повному обсязі. Наприклад, якщо умовна франшиза дорівнює 2000 грн., то у разі збитку на 1500 грн. виплата зроблена не буде, але у разі збитку у розмірі 2500 грн. - виплата буде в повному розмірі (2500 грн.).

Безумовна франшиза найпоширеніша у страхуванні автомобіля та туристичному страхуванні. Ця франшиза має на увазі, що за будь-яких збитків страхова компанія виплатить всю суму за вирахуванням розміру франшизи.

Купувати страховку з франшизою чи без?

Купувати дорогу страховку з "нульовою" франшизою (франшиза 0 грн або %) або дешевшу, але з франшизою, вирішувати, звичайно ж, Вам.

Але треба розуміти, що франшиза нешкідлива тільки при покупці страховки, а як тільки відбувається страховий випадок, витрати збільшаться значно. Наприклад, в автострахування при ДТП страхова компанія може оплатити до 5 автомобілів за 1 випадок. Але франшиза поширюється на кожен із них. Якщо Ви купили страховку з франшизою 2000 грн і заощадили, наприклад, 200-300 грн, то при пошкодженні 5 авто потрібно буде віддати постраждалим вже 10 000 грн. Висновки робити Вам, адже страхування - це теорія ймовірності, може нічого не станеться, але в будь-якому випадку краще подумати про будь-який розвиток подій, щоб у момент неприємності бути максимально готовими.