Чому автомобіль витрачає багато палива? - Основні причини

Багатьох хвилює таке питання: У мене витрата палива в автомобілі набагато вища, ніж написано в паспорті. Невже мене обдурили?

Насправді просто не всі розуміють, звідки взагалі беруться записи в паспорті від виробника. Є таке поняття як тестування автомобіля. Його проводять для того, щоб перевірити якість збірки автомобіля, розрахунку різних характеристик тощо. Саме в момент тестування записують показники.

В основному тестування проводитиметься в еталонних умовах. А значить, там немає агресивної їзди, зайвого вантажу в автомобілі та інших речей, які в основному є у кожного водія.

Давайте розглянемо основні причини високої витрати палива.

1. Агресивне водіння

Це, мабуть, найголовніший момент у витраті палива. Багато людей, переважно молодь, люблять поганяти. Стоячи на світлофорі, побачивши круту тачку, хочуть обігнати її на старті. Але, насправді, в момент розгону і момент різкого гальмування відбувається найбільше споживання палива. Гаразд, якщо Ви розігналися та підтримуєте набрану швидкість, це ще виправдано. Але в місті дуже часто буває так, що після розгону Ви влипаєте в наступний світлофор, і Вам доводиться гальмувати.

2. Кондиціонер в автомобілі та відкриті вікна

Загалом і кондиціонер і відкриті вікна досить сильно витрачають Ваше паливо. Однак є помилкова думка, що при відкритих вікнах їхати більш ефективно в плані пального, ніж з кондиціонером. Це звичайно так, але лише на швидкості менше 40 км/год. Якщо Ви їхатимете вище 50 км/год, то у Вас витрата при відкритих вікнах буде більшою. Але варто розуміти, що при увімкненому кондиціонері потужність автомобіля падає.

3. Тиск у шинах та розвал-сходження

Недостатньо накачені шини і загалом «криві» колеса збільшують витрату палива. Якщо колеса у Вашого автомобіля розташовані під невеликим кутом, то це трохи гальмуватиме його. Тому що двигун витрачатиме більше енергії на підтримку швидкості. А так само не виставлені колеса дуже псують гуму. Насправді, якщо поставити нову гуму на нерівні колеса, то є ймовірність, що вона не протримається і сезону. Намагайтеся стежити за цим моментом і не допускати таких грубих помилок.

4. Зайвий вантаж на автомобілі

Якщо Ви любитель завантажувати свій автомобіль під дах, то про витрату палива наближену до паспортних даних можна забути. Оскільки кожні 100 кг зайвої ваги збільшують витрату палива на 10%. А якщо говорити про завантажений багажник на даху, то витрати палива збільшуються до 40% (якщо багажник порожній, то до 5%). Взагалі витрата палива залежить від конструкції багажника, його розмірів, форми.

5. Встановлення додаткового обладнання на ваш автомобіль (спойлери)

Будь-яке додаткове обладнання, яке Ви вішаєте на свій автомобіль, порушує аеродинамічні характеристики автомобіля, представленого на заводі. Тим самим Ви значно збільшуєте витрати палива.

6. Використання ближнього/дальнього світла фар

При включеному ближньому світлі витрата палива автомобіля збільшується приблизно на 5%. Якщо ж їхати на дальньому світлі, то близько 10%. Звичайно, не йдеться про те, що потрібно їздити без фар. І від Вас цей показник не залежить, але Ви повинні знати цю інформацію. І, звичайно, будьте нормальними людьми і не сліпіть зустрічні автомобілі дальним світлом. Через це Ви можете зробити аварійну ситуацію, а на великій швидкості це може призвести до страшних наслідків.

Є ще причини, з яких Ваш автомобіль «проїдатиме» паливо, проте вони повинні вирішуватися при обов'язковому обслуговуванні. Серед таких причин:

  • Пізнє запалення

  • Зазори у свічках запалювання

  • Низька температура охолоджуючої рідини

  • Зношування циліндропоршневої групи

  • Зношення кривошипно-шатунного механізму

  • Зношення зчеплення

  • Зношення механізму газорозподілу

  • Несвоєчасна заміна повітряного фільтра

  • Несправність термостату

  • Забруднення паливних форсунок.

Це були основні причини високої витрати палива.

Давайте виведемо кілька правил, дотримуючись яких ви зможете контролювати свою витрату і не витрачати зайві гроші.

1. Намагайтеся не перевантажувати автомобіль. Для цього достатньо знати максимальну вантажопідйомність та не перевалювати за її значення. Якщо у Вас є багажник, який Ви рідко використовуєте, краще зніміть його. І ставте лише у разі потреби.

2. На великій швидкості не відкривайте вікна на повну, залиште лише невеликий клацання для провітрювання, тим самим Ви заощадите ще трохи коштів.

3. Перед тим як сідати за кермо, заспокойтеся і налаштуйтеся на спокійну їзду. Намагайтеся стартувати не швидко, плавно перемикаючи передачі. Не забувайте про те, що найкраще гальмувати двигуном. Тим самим Ви подовжите життя своїх колодок.

4. Використовуйте рідини, які рекомендує виробник.

5. Проходьте техобслуговування вчасно і стежте за станом вашого автомобіля.

То були основні моменти витрати палива. Якщо Ви дослухаєтеся до порад, то зможете зменшити витрати.

Сподіваємося, інформація була для Вас корисною.