Що таке страховий стаж в Україні?

Сьогодні ми розглянемо досить популярну тему серед українців, бо з 2004 року, згідно Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж нараховується тим, хто сплачує щомісячні платежі.

Поняття та визначення страхового стажу

Страховий стаж - це певний період часу, протягом якого людина сплачувала державі страхові внески.

Багато людей лякається, коли чує це поняття, бо для них страхування це щось складне та незрозуміле. Але ми хочемо розвіяти це, адже страховий стаж можна прирівняти до ЄСВ. Кожен, хто сплачує ЄСВ у розмірі, не меншому за 22% від мінімальної заробітної плати, автоматично накопичує собі цей стаж для майбутньої пенсії.

Стаж роботи - це певний офіційно зафіксований період часу, в який особа офіційно працювала. Основним підтвердженням стажу роботи є Ваша трудова книжка.

Чи зараховується страховий стаж у разі не сплаті ЄСВ?

Під час воєнного стану держава дозволила ФОПам не сплачувати ЄСВ, і багато людей цим користуються. Але потрібно чітко розуміти, що згідно закону страховий стаж для пенсії зараховується виключно при сплаті єдиного соціального внеску. Звісно до пенсії ще треба дожити, але все ж таки треба думати й про майбутнє.

Страховий стаж в автострахуванні

Загалом страховий стаж є не тільки в пенсійному фонді Україні, а є й у сфері страхування в загальному. Адже коли Ви купуєте страхування авто кожен рік Ви автоматично подовжуєте свій страховий стаж. Цей показник може впливати на вартість певних страхових продуктів, таких як КАСКО. Бо чим більше досвіду у людини, а особливо безаварійного стажу - тим вигіднішу пропозицію щодо захисту Вашого авто компанія зможе запропонувати.

Страховий стаж в майбутньому

Всі ми знаємо, що пенсійна система України не є ідеальною і в майбутньому ми точно перейдемо на європейську систему накопичення пенсії. А розраховуватись Ваша пенсія та можливості в пенсійному віку будуть від суми, яку Ви сплачуватимете протягом свого життя. І чим більше Ви відкладатимете коштів сьогодні, тим більше їх буде в майбутньому.